Dolge

AvatarTraim si asta ne ocupa tot timpul

Am auzit la radio

Revin pe tema Fest'Asia. Vazui filmul soc al festivalului, "Soaptele zeilor". Interesant la prima citire, dezgustator la prima vizionare. Bazat pe romanul "Germanium Nights" al lui Mangetsu Hanamura, de altfel o carte destul de premiata in insula, "Gerumaniumu no yoru" iti dizolva orice idee despre normalitate, exact ca pastilele efervescente ale colegului.
Sinopsisul se prezinta cam asa: "Dupa ce a comis o crima, Rou se intoarce la manastirea la care fusese crescut. Ascultand soaptele zeilor prin intermediul radioului, Rou il provoaca pe Dumnezeu in toate felurile, punandu-si intrebari despre credinta si religie."
Locatia e anonima, la urma urmei, pacatul, depravarea, iluminarea pot exista simultan, oriunde. Personajul principal este misterios, dar transparent, poate intr-o cautare a propriei constiinte, sau intr-un concurs de sfidare a tuturor dogmelor bisericesti. Rou ucide, se joaca cu scarbavnicul madular al unei fetze bisericesti, juiseaza intr-o maicuta aspiranta si o violeaza pe alta, se lasa savurat de catre Toru. Sunt plasate in acelasi plan o castrare de porc in timpul copularii cu o marturisire a unor pacate ce urmeaza a fi implinite, un act sexual cu o bataie sadica, un act de zoofilie cu unul de pedofilie, lipsa de remuscari fata de crimele comise cu intinderile ninse. Ce e condamnabil intr-o lume ea insasi condamnata ...la credinta, obedienta, ignoranta. Practic nu e nimic de explicat la acest film. E puternic, si ori il savurezi ori nu.
Filmul incepe in plina iarna si se termina primavara, semnaland eliberare. La mine a inceput la 20.30 si s-a terminat cu propunerea lui Rou catre Toru de a-i mirosi jegul dintre degetele picioarelor, semnaland ca prea imi venea sa vars. Nu cred ca am reusit sa-l savurez...