Dolge

AvatarTraim si asta ne ocupa tot timpul

Different horizons

Se numeste Kinofest si este plodul lui Valentin Partenie. Mai exact, primul festival de film digital din Romania. Desigur, taierea motului va fi in Octombrie, intre 1 si 2, sa poti rumega linistit, pe racoare, mesajul fiecarei pastile animate, si sa te gandesti la viitorul luminos al plodului.Si unde sa faci "urban meditation" mai bine decat intr-o cafenea: NoiArtCafe. Cealalta locatie...cand or hotari nasii. Era timpul, zic, pt o astfel de experienta dedicata. Dupa deschiderea 115, still-urile sunt urmate de motion-uri. Nu exista exclusivitate pentru animatii, festivalul ingloband majoritatea genurilor "experimentale" trase in digital: Animation (3D, 2,5D, 2D), Micromovie, One Minute Film, Fiction. Enumerate fiind calitatile ursite copilului, trec la exemplificarile de cuviinta. Nu exista informatii privind filmele inscrise insa cu siguranta la categoria Animation va participa "Moloch", a lui Marcin Pazera. Un film axat pe zona industriala a sinelui, inspirat din literatura SF rusa si poloneza.
In aceeasi liga evolueaza inca 9 filme de animatie, insa nu se stie care din ele va ajunge la acest festival. Deschid o paranteza si o fac pe misionarul animatiei, prezentand scoala poloneza. Incep cu Tomek Baginski, care are la activ un premiu Bafta si un Siggraph pentru "Sztuka Spadania" (Fallen Art), un al doilea Siggraph si o nominalizare la Oscar pentru "Katedra" (The Cathedral) si multe aplauze pentru "Undo" (versiune nefinisata pe YouTube). Nu omiteti ultimul sau film, "The Cinematograph", dar nici "All Saints". Continui cu "Ark", al lui Grzegorz Jonkajtys, castigator de Siggraph in 2007 si nominalizat la Cannes 2007. De urmarit sunt si "The Great Escape" si "Paths of hate" ale lui Damian Nenow precum si "Mantis". Ma opresc aici, pe tema animatiei revenind in viitor in cadrul acestei etichete.
In ceea ce priveste One Minute Film, acestea sunt filme de maxim 60 secunde. Subiectiva treaba cu durata, insa conceptul e destept. Cateva exemple puteti viziona in cadrul www.filminute.com, unde filmul castigator este o coproductie UK-Romania. Ah , si cu mandrie va anunt ca actorul evolueaza la Maria Filotti.
Inchid paranteza mentionand ca despre Fiction si Micromovie nu stiu prea multe, si oricum in cazul ultimei categorii nu am un gadget pe care sa le vizionez.
Acestea fiind spuse, pregatiti pelerina sau umbrela pt o excursie de toamna.